torsdag 31 mars 2016

Och så var det där med att ha koll på kunskapsnivån

Glad ihågen struttade jag upp till Linton idag. Det var ju lektion med studenterna. Inser efter tio minuter att de kan ju redan det jag pratar om. Ridå! Försökte snabbt och lätt hitta på en ny vändning på temat och det slutade med en väldigt bra diskussion. Så bra att vi inte hann göra den uppgift som jag tänkt mig. Ibland blir jag så glad över pratglada amerikanska studenter. Tillbaka till Bessy för att ta fram mer underlag som beskriver vilken journal jag ska satsa på att publicera mig i. Och sedan fortsatte skrivandet på den sista artikeln. Ett himla skrivande är det :) Gick hemöver, in i affären och köpte mjölk och sedan ner i TV-soffan :)

Så här såg tweeten ut som blev resultatet av diskussionen.

onsdag 30 mars 2016

Upp och ner på en dag

Började dagen med att prata med en kollega om en artikel. Jag behövde input för att göra den intressant och fick det jag behövde :) Vi myntade uttrycket definitionsträsket - ett träsk som jag hamnar i ibland. Gick upp till Tia och pratade en stund med henne om inledningen på kappan. Lite upp och ner i den diskussionen, men det ska väl lösa sig till nästa gång :) Preppade för morgondagens lektion - det får bli Youtubeklipp om Lean UX och frågor kring detta. Började skriva om efter morgondagens diskussion, vilket känns som en väldigt bra framåt.

Återigen lite vårväder i East Lansing - nu får gärna bladen komma fram på träden så jag känner att våren är på gång. I vilket fall som helst är det skönt att promenera hemöver och fundera på livet. Hittade en bra överraskning i brevlådan - boken om Hackathon från East Sweden Hack. Jag satt i deras jury förra året och bedömde öppna data delen på hackathonet. Grymt kul och mycket intressanta människor!


Dagens roligaste nyhet var att en kompis jag träffade på ett forskningsresa till Indien hade disputerat. Vi träffades igen på en konferens i Puerto Rico i höstas. Ska bli spännande att höra vart han hamnar sedan i livet :)

tisdag 29 mars 2016

När lyckan är det lilla!

Dagens lycka var när Eryn frågade om jag ville fortsätta med writing group under sommaren och hösten via Skype! Hopp och hej vad jag gillar detta med dessa writing grupper :) Går det bättre för mig att skriva? Nej, men jag gillar det ändå!

Imorse var det grymt segt att komma upp - jag ville också ha annandag påsk! Pillade mig upp till Linton och körde lektion. Plus och minus som vanligt när det gäller att möta studenterna - på plussidan var en kille som gjorde en grym litteraturpresentation. Vi pratade en del om förändringshantering i projekt, agendor och minnesanteckningar. Deras kommentar vad det gäller agendor och minnesanteckningar är fortfarande att de är frågande till det hela. En student trodde att det inte fanns förrän hen hade börjat arbeta. Och inte har dem det föreningsliv i USA som vi har i Sverige. Det skulle annars vara ett naturligt sätt att komma i kontakt med agenda och minnesanteckningar. Jag kör vidare på att lära dem detta. De kanske kommer ihåg en skandinavisk tant som pratade om detta ämne i evighet.

Efter jobbet drog jag iväg till Meridian Mall och fick mig en massageomgång. Det behövs när jag sitter vid laptopen många timmar per dag.

Om jag har sett programmet med Brucan på svtplay och låten The River?? You bet!! Här är länken ifall just du har missat programmet ;) Jag lovar att spöka för evighet om den låten inte spelas när jag ska lämna detta jordeliv...

So long!

måndag 28 mars 2016

Påsk, eller frånvaron av den

Igår hade jag en grymt trevlig kväll hemma hos Minette och hennes familj. Jo, det är skönt att inte ha fyra småbarn att vara ansvarig för och sitta kvar och äta upp maten. Jag fick nöjet av att ha hennes tre åriga killar i mitt knä och äta påskgodis. Senare fick även den sjuåriga dottern sitta där och diskutera livet. Hennes man är postdoc här på Engineering, så vi hade grymt mycket intressant att prata om. De har ju dessutom bott i Göteborg, så det blir ju extra kul då. Skönt att kunna prata om Linnégatan och det är någon som fattar direkt vad man menar.

Idag har vi haft vår/sommarväder, över tjugo grader. Jag har varit ute och promenerat i kjol och T-shirt. Jo, det var inte länge sen när jag var i Miami, men det känns ändå bra i själen!


Imorgon är det undervisning. Jag har väl ingen större lust att jobba på annandag påsk, men jag tror de struntar i svenska helgdagar här. Så jag ska fint och snällt strutta upp till Linton och prata om Middlegame strategy i ett projekt. Och sedan lite om agendor och minnesanteckningar etc. Spännande värre!

lördag 26 mars 2016

Glad Påsk!

Nu ska jag strutta iväg och äta påskmat, gulla med barn (tror jag) och ha det allmänt trevligt!


Vårblommor

Idag fick det bli vårblommor när jag var och handlade mat. Kändes väldigt konstigt att handla på en långfredag. Dessutom fanns det inget påskgodis, påskris eller annat som påminde om påsk i affären. Det känner jag att jag saknar! Efter att nu ha firat alla svenska högtider utomlands inser jag att påsk, midsommar och raketer på nyår betyder något speciellt för mig.

Annars har jag hängt på Friendship House och pratat strunt med kompisar där.


torsdag 24 mars 2016

Men puss på er då :)

Idag har det dimpat ner små roliga saker från olika håll och kanter i livet. Mötet med Paul om öppna data var väldigt roligt. Spännande att höra hur de försöker påverka det amerikanska samhället med data och när det lyckas bra och mindre bra. Vissa saker går att med sig hem och andra kommer inte att funka hemma i Svedala. Vi styrs ju inte lika mycket av pengar som man gör här och sätter inte siffror på allt och alla på samma vis (även om det finns en tendens till detta).

Till andra roliga saker som hänt idag - fick en film av min handledare som beskrev hur man kan bryta ner sin forskningsområde och skapa ett problem. Kul att få! Jag får göra en sådan till mina studenter om hur de gör en statusrapport - det verkar vara grymt svårt att göra en bra sådan!

Yngste sonen har fått i uppdrag att ta med sig mer saker hemifrån. Marknaden för svenska böcker är inte stor här, så det är lite svårt att få tag på dem. Och sedan behöver jag lite dåliga tidningar som omväxling också. Till svar på den chatten fick jag ett foto på honom och hans guddotter när de leker flygplan i soffan. Men snacka om att mammahjärtat smälte! Jag kommer alltid att vara blödigare när det gäller honom i och med att jag hade kikhosta när han föddes och jag var rädd att han skulle bli smittad. Dessutom pratade han inte före han var 3.5 år. Och han bara suckar och säger att han har hört de historierna NÅGRA gånger ;)

Påsk är inget de firar här. Inte lugnare på långfredagen, inga påskkärringar och inget påskgodis. Jag och Minette, en svensk tjej jag träffat i East Lansing, beklagade oss. Ev eller förhoppningsvis kommer jag till IKEA på lördag med dem. Inte ens IKEA har fattat det här med påsk - de hade påskbuffe förra veckan!! Kan bli kul att åka bil med en familj med fyra barn under åtta år. Funderar på om jag ska leka extrafarmor eller bara vara relaxad.

Det var spännande att komma på tåget tillbaka på East Lansing, eller så var det mer så att de letade efter bomber. Vi fick alla vänta i stora hallen på Union tågstation i Chicago och sedan gå i ett långt led till perrongen, visa biljetten och bli sniffade på av en bombhund. Sedan i ett långt led ut på perrongen och visa biljetten igen.

Och sedan måste jag tacka alla som har hört av sig på mail, chatt, FaceTime etc för att pigga upp mig. Grymt uppskattat!!


På väg till Chicago

Jo, jag använder det kollektiva i det här landet. Ger mig en fantastiskt massa tid att skriva på, för man kan ju inte anklaga det för att vara tidseffektivt. Jag ska träffa en kompis i Chicago imorgon, så jag ägnar hela kvällen till att sitta på tåg. Det spännande är då att jag får se fina stationer på vägen, som den här i Kalamazoo.


Annars har jag skypat med en handledare i Sverige, haft lektion och börjat transkribera intervjun jag gjorde igår. Det var ju faktiskt riktigt roligt att syssla med det för en gång skull :)

So long!

onsdag 23 mars 2016

Miss world svar

Just nu vill jag bara säga en sak: Fred på Jorden! 


Om förra året var ett danande år, så verkar det här gå  i dödens tecken. Idoler trillar av pinn, släktingar och så kan vi ju ta ihjäl varandra genom att låta folk drunkna i Medelhavet eller på en flygplats eller tunnelbana. Rockkonsert går också bra! Jag önskar att jag fattar varför, eller så är jag glad att jag är utrustad med en smula sunt förnuft och inser att jag aldrig kan fatta varför. Och inte blir det bättre av att Tobbe ska ut och flyga om två veckor och mellanlanda i Europa när han ska hit. 

Annars har jag skrivit på en artikel, min kappa och pratat med en kollega som har en stökig student. Det är skönt att jag kan vara till hjälp för någon här - det brukar mest vara andra som får hjälpa mig. Jo, jag gjorde en forskarintervju också - grymt kul att höra vad som hade hänt sedan sist på det stället :)


tisdag 22 mars 2016

En måndag i livet!

Ok, jag klarade av dagen trots att jag inte var hemma och firade Tobias. Han fick några telefonsamtal och så denna blomsterkvast.



Vad jag har gjort? Varit med på forskarsamtal i Östersund, undervisat om beslutsfattande som projektledare, skrivit på kappan och pratat strunt med kollegor. Nu ska jag förbereda en intervju som jag ska göra imorgon. Kul att få återgå till det för en gångs skull.

Och så här vacker är jag när jag väntar på bussen efter att ha varit och handlat :) Jag vet att man ska ta selfies uppifrån för att få till det, men det är inte lätt att vara poppig i min ålder! I am doing my very best ;)


måndag 21 mars 2016

Hipp, hipp och en massa grattis!!

Idag blir allra bästa Tobias 25 år! En fantastisk personlighet kombinerat med passion för kokkonst - kan det bli bättre? Jo, jag är partisk, men det tycker jag att jag får vara!!

Jag saknar honom, och kommer att få vara med honom om två veckor. Vi ska kolla på hockey i Chicago och Detroit och hänga runt lite grann :)


Släng av mindre gott humör

Jag har kommit till stadiet där jag fått en släng av mindre gott humör. Det är inte mycket som är kul, trots att jag vill vara här och kämpat för att komma hit. Mina kamrater säger att det är naturligt, men givetvis jobbigt för mig. Det värsta är att jag tycker att detta är kul, men just nu är det bara inte det. Skriva är vansinnigt kul - speciellt när jag är här och lektionerna med mina studenter går hyfsat. Jag måste berätta - de fick skriva om politik i organisationer och hur det påverkade deras projekt. Riktigt roligt och insiktsfullt skrivet av de flesta! Och hur de har tänkt till för att minska påverkan av politik i organisationer på sina egna projekt. En del använder kontakter och jag vet att några har använt sig av mig som buffert mot sina klienter.

Så nu måste jag hitta på saker så att jag tycker att livet som är kul igen, annars kostar detta på för mycket. Jag ska åka till Chicago på onsdag kväll och hälsa på en person från Open Data Institute som jobbar där. Kul att kunna återanvända sina kontakter från andra sidan jordklotet. Motionera är också en bra investering - det vet jag sedan tidigare.

En bidragande orsak till mitt lägre humör är att Tobias fyller 25. Det svider rejält i skinnet att inte vara hemma. Jo, han kommer om två veckor, men ändå!! Det känns som om jag sviker honom rejält. Inte för att han klagar, men något i mammasjälen säger att jag ska vara där när han fyller år. Och det gör det inte mindre ont att min mamma nu har blivit så gammal att hon inte åker från Fjällbacka till Göteborg längre. Någon behöver helt enkelt vara hemma och ta med henne för att hon ska komma någonstans.

Sen är det klart att doktorandskrivandet påverkar. Det finns ju en vana hos mig att kunna påverka min situation, men så är inte fallet just nu. Och det känns konstigt, men något som jag får vänja mig vid. Om det skiter sig totalt får jag se det som en fantastisk resa som jag har lärt mig en massa på. Saker som jag inte hade fått uppleva om jag stannat kvar där jag var en gång för länge sen.

So long!

söndag 20 mars 2016

Skön lördag

Vaknade seg, drog mig upp och gick och la mig för att vila en stund - ni vet vad som händer ;)? Fick ett mess av Les att de skulle åka och äta lunch på Brodys och sedan dra ut i skogen. Om jag skulle med? Jo, på något sätt måste jag också få fart på mig och de är ju alltid trevliga att umgås med. Vi åt och sedan åkte vi till en park där de visade upp hur man gjorde lönnsirap (maple syrup). Kul att komma ut lite, även om det inte riktigt var i det som jag skulle kalla skogen.

Åkte hem och dressade om för att åka på utflykt med Friendship House. Denna gång till en kyrka i Hasslett där de gav ett skådespel som anspelade på Leonardo da Vincis Nattvarden. Kul att se på och hur de sköter sina kyrkor som en stor community. Jo, jag skakade också hand med alla skådisar efter pjäsen!



Sedan måste jag säga att jag hade väldigt svårt för den ddosattack som man har utfört mot våra tidningar idag. Kändes väldigt olustigt och jag hoppas att kunna läsa mer om den snart. Vem, hur det kunde ske etc.

lördag 19 mars 2016

Kulturen kring att misslyckas

Jag chattade med en kompis på Facebook idag. Vi diskuterade hennes stundande långresa och varför hon kände ångest inför den, istället för lycka att komma iväg. En känsla av att den kunde misslyckas var svaret. Och så diskuterade vi livet etc. Strax därefter dök det upp en statusuppdatering på samma ställe från en amerikansk kollega om att han inte hade fått forskningspengar som han hade sökt, men alldeles utmärkt feedback och han var lycklig över det. Avdelningschefen svarade att hon inte heller hade fått pengar och var sur för att hon inte hade fått feedback så hon kunde lära sig mer. Jag funderade då på om jag någonsin skulle se en sådan konversation på Facebook som hade startats av mig eller mina svenska vänner. Troligtvis inte! Det är spännande det här med kulturer och hur mycket det påverkar vårt sätt att vara och agera. Jag hade samma konversation på kvällen med en av mina doktorandkollegor här - han kom inte med på en konferens och var väldigt glad för feedbacken.

Idag har jag ägnat mig åt omskrivning av en artikel på mitt favoritställe Friendship House. Jag hittade en tweet förra veckan som sa att "Rewriting is 90 percent, and writing is 10 percent!" Jag måste hålla med om det, även om jag nog inte kommit upp i 90 procent ännu. Men det lär ju bli så :) På kvällskvisten drog jag upp på ett releaseparty som en av mina studenter hade för sin app. De är riktigt duktiga på att utveckla nya saker och visa upp det på programmet jag är lärare på. Kul och intressanta diskussioner med nya bekantskaper blev resultatet av kvällen!

So long!

fredag 18 mars 2016

Vårflod i East Lansing

Det börjar likna vår här också. Knatade fint upp till Bessey idag och passerade Cedar River. Den är skönt vårflodig och det spritter och porlar i den. Såg t o m en som var ute och försökte träna forsränning i den på kvällskvisten.
Idag är det en stor öldrickarkväll - det är St Patricks day. Åt lunch med Howard och då såg vi de första fulla studenterna. Det lär bli ett helt gäng till under natten som går. Ja, se den ungdomen!



onsdag 16 mars 2016

Min klass!

Min klass handlar om projektledning i UX-projekt. UX står för user experience och kan handla om allt från användargränssnitt till statistik som underlag för utveckling. Det är svårt, men ibland kommer hallelujamoment och idag hade vi ett sånt. Jag gillar att prata en stund om ett ämne o att de sedan får jobba med det. Vi pratade om politik i organisationer o de fick sedan fundera hur det ser ut i deras eget projekt. Och då kan det se ut så här, med tre av sex grupper i rummet !

tisdag 15 mars 2016

Backlash från spring break

Jag har fått backlash från spring break och den underbara stranden i Miami. Det var helt enkelt för bra - hav och värme funkar oftast på mig. Som tur var är det skönt väder här i East Lansing och mina kollegor gullar med mig. Men har du lite gull över - skicka det till mig! Vad jag gör annars? Skriver ;)


måndag 14 mars 2016

Dream baby dream!


Det regnar

Idag har regnat strilat ner från en grå himmel. Inte det skojsigaste av väder, men det finns ju alltid att göra så det är ju inga problem. Pratat med några kompisar på Skype, en kusin i Santa Barbara och lite annat smått och gott. Städat, förberett lektion imorgon, skrivit osv. Livet är fullt av möjligheter ;)

Det är ju alltid spännande hur folk upplever mig. En av kompisarna idag blev förvånad när jag sa att jag tyckte det var svårt att undervisa här. Jag kan inte kulturen, förstår inte universitetssystemet och är ingen fena på språket. Han uppfattade mig som så självklar före jag åkte och tyckte det var skönt att jag var som "alla andra", d v s räddhågsen etc. Jo, det är klart jag är det, men jag hoppas inte att det blir ett hinder. Mina amerikanska kollegor uppfattar mig ibland som rädd och orolig. Jag tror att det beror på att jag frågar om saker och ting, men hur ska jag annars kunna förstå. Ja, det är i betraktarens ögon!

So long från dagens filosofiska hörna!


söndag 13 mars 2016

Gammaldags lördag!

Det blev en gammaldags lördag idag - blandat med mello, hjälp till "svärdottern", skrivande och införande av betyg i MSUs system. Lugnt och skönt, även om jag saknar Floridas värme och att det är puls utanför fönstret.

Idag kollade jag mest på mellanspelen på mellon (fördelen med att kolla på SvtPlay ;) ). Kom och tänka på det här gamla medleyt från 2000. Jag kom ihåg att jag tyckte det var fantastiskt då och det är faktiskt helt OK idag också.


lördag 12 mars 2016

Gulle dig, lilla mamsen!

I vissas ögon blir man aldrig äldre än första gången de såg en - och för en mamma är man alltid det lilla barnet. Min mamma är en liten mamma - en tvärhand hög och numera en spenslig liten dam. Kraftig har hon aldrig varit, men numera är hon gammalspenslig (ni får sno ordet om ni vill ;) ). Ikväll när jag kom tillbaka från Miami fanns det två brev från henne. Ett lite tjockare kuvert, med en bok i. Bara portot gick på 170 kronor och i det fanns det en bok. Svenska traditioner på engelska! Känns precis som boken jag behöver! Ska nog ge bort den till Les och hennes familj - som ett kärt minne eller nåt. I det andra var det en Svensk Damtidning - den behåller jag för mig själv ;) Kan vara ett avbrott mot att läsa akademiska artiklar...


Resan tillbaka gick alla tiders - planet var i tid, jag fick en plats på Michigan Flyer direkt när jag kom till Detroit. Sedan ska man inte ha bråttom om man åker kollektivt i USA. Så långt har de inte kommit i tanken att kollektivtrafiken ska konkurrera med bilen. Men de pratade faktiskt om att man var duktig som tänkte på miljön och åkte Michigan Flyer - det ni!

När jag kom hem gjorde jag slag i saken - slängde två trogna vänner på mina resor. Goldie - resväskan hade gjort sitt. Inför sista resan fick jag lappa ihop den med tejp. Och min ryggsäck som alla har sett mig med i evighet - den har också gått hädan. Ibland kan jag också slå världen med häpnad. Nya väskor är inköpta - de får ni säkert se någon dag!



fredag 11 mars 2016

Bye, bye beachen!

Ikväll gick jag en sista gång på denna beach - förhoppningsvis kan jag komma tillbaka någon gång i framtiden. För den var helt fantastisk - lång, bra sand och turkost vackert hav.



Idag har jag suttit hela dagen, förutom imorse när jag körde två Skypesamtal, och skrivit på min kappa. Välsigt skönt att kunna sitta i skuggan och skriva på ditten och datten i den. Det enda som fattades var en nätuppkoppling - då hade jag förmodligen suttit där ännu!

Och om ni undrar hur trolleyn ser ut som jag åkte med igår - här kommer den:

Ja, en sista bild från en av dagens strandpromenader - sedan blir det ju Michigan för hela slanten.


torsdag 10 mars 2016

Jag går en stund i solen

Jag kände mig fruktansvärt ambitiös i morse. Fortsatte att gå igenom de artiklar jag blev tipsade om igår för att skriva en del av teorin i kappan. Det gäller att ha små delmål varje dag och bli klara med dem för att nå det stora målet!
Ben hade tipsat mig om en bra restaurang i ena ändan av beachen. Glad i hågen som jag kan vara tänkte jag att det skulle vara trevligt att gå utmed havet och ta en lunch där. Visserligen var det en bit, men ändå - det skulle nog ordna sig. Gå långt är ju inga problem och det skulle vara molnigt! Tji fick jag - solen stod på och gassade och jag insåg efter en timma att det här går ju inte alls bra. Lika bra att vända om - axlarna var fint röda då. Men vilka områden jag fick se! Fantastiskt vackert är det på vissa ställen!




Hittade en gratis trolley som jag kunde åka runt med. Den fungerade som kombinerad turistbuss/pensionärsbuss, så det gick inte snabbt. Men vem har bråttom?

Gick och satte mig i skuggan på stranden ett tag efter att ha köpt en färdig spenatpaj i mataffären. Gott med fräsch färdigmat för en gångs skull.




Ikväll har jag suttit och påbörjat ommöbleringen av resten av terminens schema för min kurs. Blir grymt bra detta känner jag!

onsdag 9 mars 2016

Lite soligare

Ja, men jag fortsätter väl min väderrapportering från Miami :) Idag körde vi lite soligare och väldigt mycket blåsigare mot kvällen. Varmt och skönt är det ändå! Jag började dagen med ett Skypesamtal med en doktorandkollega. Han forskar på ett närliggande ämne och vi diskuterade likheter och olikheter. Fortsatte ner till biblioteket och laddade ner de artiklar som jag var intresserade av. Därefter till stranden och läste en bok som jag vill att mina studenter ev ska läsa några kapitel ur. Handlar om hur man motiverar sina projektmedlemmar/kollegor.

Här kommer dagens strandbilder :)







måndag 7 mars 2016

Mulet och blåsigt!

Nu är jag en riktig svensk och styrs och hållet av vädret. Drog ner till stranden imorse för att skriva, men det var kallt och blåsigt. Utsikten är rätt schysst ändå!



Igår hittade jag ett bibliotek och där finns det möjlighet att koppla upp sig. Jag styrde kosan dit när det blev för kallt (jo, jag vet att det går att klä på sig mer än linne och shorts). Det var väl lite mer spännande än ett svenskt bibliotek - presidentkandidatsval pågick i rummet bredvid. Och sedan finns det mer uteliggare etc här än hemma. Resultatet är att det går runt två vakter i lokalerna hela tiden. Och ibland händer det att en pundare ramlar och slår sig emellanåt så att ambulansen får komma.
Drog till lägenheten och käkade och sedan tillbaka till stranden - det är något visst med strand och hav. Så om jag inte kommer tillbaka till East Lansing eller sedan Sverige så sitter jag kvar på stranden och tittar ut över horisonten!


Sol!

Idag har det varit strålande solsken. Jag blir lite stressad av det - solen är inte bara positiv tänker jag. Lätt att bli bränd för en blekfis som mig.  Så jag har hållit mig lite lätt i skuggan idag - skrivit en stund på min artikel och kappa. Då kan det se ut så här:

Annars har jag promenerat en massa. Det är fantastiskt att gå längs strandkanten och bara njuta.


Gjorde en amerikanare (mitt eget uttryck) - gick på en lunchrestaurang och beställde en spansk potatisomelett. Fick mat för flera måltider och tog med detta till lägenheten i en box. Ibland gillar jag seder i det här landet!

lördag 5 mars 2016

Mulet

T o m i Miami kan det vara mulet och komma några droppar regn. Nu gör det inte så mycket om temperaturen ändå är plus 25. Det som blir blött torkar väldigt snabbt igen. Och jag njuter av att gå längs strandpromenaden och titta ut över havet. Prövat kubansk mat idag och det lär jag fortsätta med så länge jag är här. Det enda som irriterar mig just nu är att jag inte får igång min TomTom Gps som jag vill. Om jag ska hyra en bil och åka till Key West behöver jag ha en bra gps med mig. Men det ska väl ordna sig det också. Nu ska jag hjälpa äldste sonens flickvän med en uppgift - teoretiskt ramverk ;)