tisdag 24 mars 2015

Varför hör du aldrig av dig?

Det är en himla bra låt, som handlar om längtan, och för denna blogg är det en berättigad fråga som jag ska svara på. Det har helt enkelt varit för mycket att stå i. Resa till Östersund, få tillbaka mina saker (kartoger is da shit), packa upp kartonger, ta tag i saker som jag gjorde före jag åkte etc. Förhoppningsvis har detta lugnat ner sig nu, det mesta är uppackat (en kartong tillhör inredningen och fungerar bra som fotpall/avlastningsbord;) ) och jag har snart hälsat på alla som jag känner.

Jag har avslutat en del aktiviteter och ansvar som jag hade tidigare - gör plats för nytt i livet! Jag är t ex inte officiellt ordförande i någon ideell förening längre - jag har byggt upp det nätverk som jag vill ha genom detta och ska nu jag gå vidare med detta nätverk. Jag har inga åtaganden i Göteborg längre - det blev för slitande att känna pressen att åka dit titt som tätt när andra hade tid. Självklart kommer jag att resa till västkusten, men det är när jag och mina nära och kära bestämmer det tillsammans! Ni som känner mig väl vet att jag har en ekonomisk förening tillsammans med två kompisar - den kommer vi att lägga ner. Så vad det gäller det egna businessen så är det mitt eget företag - Akrodata - som står i blickpunkten.

Jo, jag har tänkt en del när jag varit i East Lansing på vad jag vill göra efter det att jag blir klar med min avhandling. Jag ska bli klar med min den för få en bra yrkestitel och för att det är grymt roligt. Den yrkestiteln är användbar utomlands och även i vissa kretsar i Sverige. Att vara i USA gav mig mersmak, att jobba med Open Data Institute i London och dess internationella nätverk är väldigt spännande. Och att få använda min nyfikenhet till att forska är kul. Så det blir en kombination av detta som jag ska göra det närmaste året för att lägga grunden till ett bra yrkesliv efter det att hatten är på plats :)

Nu ska jag bara kurera min förkylning - det är som vanligt grymt irriterande att vara förkyld (eller jag är görkass på det). Och fundera på frågan jag fick häromdagen av en kompis - hur känns det att vara hemma igen? Blir snart ett blogginlägg där jag beskriver det. Och de här mer vardagliga om fika, träning, sönerna, kompisar och jobbet.

So long!






torsdag 12 mars 2015

Jobba, hjälp av äldste sonen och affiliate researcher

Jobbade med att skriva - det verkar helt och hållet vara det som mitt liv går ut på ;) En utbildning i vetenskaplig kommunikation på en massa år - inte mig emot! Filar på ansökan till Vinnova - det är ju alltid spännande när jag inte vet riktigt vad de vill ha och hur motståndet ser ut. De sitter helt klart i förarsätet och väljer vilka som vill och får bli passagerare i bilen. Jag filar vidare och hoppas att få hoppa in i ett baksäte och köra mitt egna projekt.
Drog ner till Göteborg - i vårsolen! Fantastiskt skönt att ha den i ansiktet och känna värmen. Jag, Kristian och Steve hade bestämt möte för att gå igenom bokföringen. Så skönt med barn som kan hjälpa till med bra saker i livet - bokföring och mat är inte det sämsta.

Drog tillbaka till mitt sovställe och fick ett attans kul mail. "Min" avdelning på Michigan State Univ ersity har börjat med, eller det kanske de haft länge, affiliate researcher och ville ha med mig som det. Inte mig emot och jag kan sätta upp det på mitt CV! Tack!

So long!

tisdag 10 mars 2015

Gungar med i livet

Körde telefonmötet så det yrde om det idag. Två timmar kvalitetsutveckling av de kurser som jag jobbar med och sedan tre timmar forskarutbildningsråd. Intressanta delar bägge två och helt ok möten. Jag ser fram emot att komma till Östersund nästa vecka och interagera på riktigt med alla som jag pratat i telefon eller på Skype med under sju månader nu. Ja, så länge sedan var det som jag var där. Hoppas jag har ett rum att sitta i ;) Ny dator ska jag i alla fall få, sedan finns det säkert någon skrubb att placera mig i!
Drog ner till Göteborg på kvällen för att vara med på det sista arbetsmötet för WebCoast. Alltid kul att visa upp sig före själva eventet är. Flera sa att de kände igen mig från min bild på Facebook - jag själv tycker att den är alldeles för vingklippt, men det verkar inte vara så.
Jag försökte diskutera mer med mamma innan jag åkte, men det gick väl sådär. Tyvärr tar hon åt sig personligen alldeles för mycket och ser inte att vi vill henne väl. Nu ska vi inte träffas förrän på påsk och det kan mogna fram saker under tiden.

Det sämsta idag: akut administrativt pyssel som jag inte räknat med!
Det bästa idag: antagen till en vetenskaplig konferens i höst på ett av abstrakten jag skrev före jag drog till Sverige!

So long!      

måndag 9 mars 2015

Tar tag i saker och ting

Jo, idag har jag fått lite mer styrsel på livet. Jag har varit världens bästa dotter idag. Kört och handlat på kvällen, kommit ihåg det som mamma inte kommer ihåg och under dagen har jag ordnat med tvättmaskinsreparatör, kollat busstider mm mm. Och vi har haft det riktigt trevligt idag. Mamma har blivit lugnare av att jag har koll och mycket trevligare; hon blir nästan som hon var tidigare. Så nu kör jag vidare på det och andra saker som behöver göras. Jag måste säga att jag gillar uttrycket mellangenerationen - fixar och donar åt alla håll för de som behöver mig ;). Och tack till alla kompisar som har kommit med glada tillrop idag - det hjälper till och gör livet lättare.  

För övrigt? Jo, jag har rättat studentuppsats - vad kul det är att följa de som jobbar hårt och blir bättre och bättre, trots hinder på vägen. Heder åt dem! Skissat och skrivit på en presentation till min handledning nästa vecka och börjat skriva på en forskningsansökan. Det finns liksom alltid att göra - eller så skaffar jag mig det själv ;)

So long!  

söndag 8 mars 2015

Att bli mamma till sin mamma

Jag har en fruktansvärt söt och glad mamma - egentligen. Men något har hänt under tiden som jag har varit borta. Jo,visst är hon gammal (snart 84), men det är ändå trist att vara med om. Under många år har hon varit piffigt och glatt klädd och köpt det som hon behöver. Hon har alltid läst en massa och är fruktansvärt duktig på språk. Pratar glatt 8 olika språk, allt beroende på att hon kan latin och grekiska. Men nu bryr hon sig inte om hur hon ser ut eller är klädd. Igår skulle jag tvätta och då insåg jag att tvättmaskinen här var sönder och jag får givetvis inget svar på hur länge den har varit det. Det hela slutade med att jag fick städa hela köket i två timmar efter översvämningen som blev - inget skojsigt alls.
Så nu får jag ta tag i detta - men det är inte det lättaste. Hur gör man det på ett snyggt sätt utan att hon blir förnärmad och tycker att jag bara är jobbig. Det gör hon förresten redan - jag är en riktig pina för jag ifrågasätter och gnäller. Just nu kör jag tvångsmetoden - skjutsar inte om jag inte får som jag vill, men det går sådär. Får försöka med den snälla metoden imorgon.
Idag blev jag så trött att jag flydde till ett par kompisar här - tvättade och gick ut och åt. Allt för att jag skulle känna mig som folk igen. De var snälla och lånade ut sitt hus till mig, så dit flyttar jag imorgon och bor resten av veckan. Just nu gnäller vi bara på varandra, jag och mamma, och det tar för mycket energi av mig. Jag behöver jobba och vara på ett gott humör den kommande veckan.
För att toppa det hela funkar inte elförsörjningen till min jobbdator, till mina privata hittar jag inte strömadaptern så nu använder jag mammas. Efter diverse uppdateringar funkar det också!
Om ni råkar ha energi över - skicka den till mig!        

fredag 6 mars 2015

Women in Technology

Idag har jag varit i Stockholm över dagen. Lite idiotiskt, men ibland måste jag tillåta mig lite sånt också :) Anledningen var Women in Technology konferens på Musikaliska vid Nybroviken. Ett välkänt ställe för mig i och med att jag jobbade på SAF en gång i världshistorien. Har t o m bott på Blasieholmen under ett år i mitt liv. Helt, Ok, måste jag säga. 
Drog tidigt ifrån Fjällbacka med bilen mot Skövde. Hade kommit fram till att det var det enklaste och snabbaste sättet att komma till huvudstaden. Bytte Skodan mot tåg i Skövde, denna gång var det blå tåget. Jag vet inte om jag är så förtjust i detta - gamla vagnar som är svåra att öppna dörrarna på och trångt att sitta. Nja, jag gillar nog mer att utvecklingen gått framåt. 
I Stockholm släntrade jag ner mot Nybroviken och in till konferensen. En väldigt massa kvinns var där och genast slog det mig vilken taskig mångfald vi har i detta landet. Alla hade svarta kläder och ev en vit blus. Antalet svarta stövlar var också väldigt många. Trist måste jag säga. Saknade brokigheten från när jag nu var i Michigan. Sedan är det grymt trist att försöka mingla själv här. Amerikanare är mycket bättre på det. Nog med jämförelser.
Programmet var digert, men jag saknade utländska kvinnor på scenen. Programmet var helt klart upplagt i åldersordning. Unga, fräcka bloggare först och slutade med tungviktare från Kinnevik etc i 50-års åldern. Lite trist upplägg måste jag säga - det borde gå och göra det mycket bättre! Sedan är det klart att det är intressant att lyssna på, men kunde varit bättre!
Vad tar jag med mig då? Jo, att det är viktigt att välja jobb med en chef som tror på dig (jag tror att jag har en viss erfarenhet av detta ;)), älska det du gör och ha en bra omgivning/kultur. Tips från dem som har lyckats.

torsdag 5 mars 2015

IKEA och Telegrafen

Startade dagen med att sova länge. Kändes skönt efter dagens rusch runt i Göteborg. Rastade av dagens mail och svarade på en studentfråga. Det går framåt!
Jag skulle iväg med mamsen till IKEA - hon ville ha en ny TVbänk och jag behövde en ny mobil på köpcentrat bredvid IKEA. Den gamla håller på att ge sig. Det är svårt att ladda ner nya appar och tar jag mer än två kort behöver jag rensa bland de gamla. Och på IKEA gjorde vi det på ett traditionellt sätt - mat först och sedan runt och titta. Hon fick sin TVbänk och vi båda fick en bra promenad runt, runt! Jag drog vidare till Telia - stället som man måste handla på om man sedan bor i Östersund. Fick tag på en Samsung S5 - jo, jag vet att det kommer en ny Samsung om en månad, men jag behöver en ny nu.
Vi drog vidare till kvällens begivenhet - filmkväll på restaurang Telegrafen i Grebbestad. Om ni någonsin är hungriga i Grebbestad ska ni dra dit - mysigt, bra mat och trevlig personal. Vi var på filmkväll - bra mat och bra film i en skön miljö gör att det blir en helkväll.
Imorgon ska jag till Stockholm på minikonferens för teknikkvinnor i Sverige :) Lyssna på föredrag från Google, Microsoft, Chalmers etc. Me gusta!         

SAS och mina väskor

Nu har väskorna kommit till samma ställe som mig. Alldeles förträffligt och skönt att få 40 kilo av mina saker till MIG! Och nu ska jag äntligen få visa saker som jag har varit med om och som jag har upplevt - skojsigt! Och jag gillar att det fanns lappar med RUSH på dem - det kan det gott vara. Gärna urgent och en massa annat!
  Igår drog jag ner till Göteborg. Snabbt och lätt på motorvägen rakt in i staden. Först ett besök på VGR för att prata om WebCoast med dem. Spännande idéer som bollades fram och tillbaka. Sedan drog jag ut till Lindholmen. Sprang på trevliga kamrater där - Hej AnneMarie och Robert! Ringde och pratade med Vinnova om en utlysning som de har. Finns ju alltid en massa sätt att tyda en utlysningstext och det är onödigt att lägga ner tid på sådant som inte kan ge något i framtiden. Nu verkade det inte så.
Iväg till banken för att visa upp mig och skriva på papper. Jag är inte bara en röst via Skype utan finns även i verkligheten. Vidare och träffa en ny bekantskap - ja, vi har också pratats vid på Skype när jag har varit borta. Nu var det återigen WebCoast och planering som gällde. Kul och vi kom framåt :)
Kvällens äventyr bestod i att köra spinning med Roger på Friskis. Det konceptet har jag saknat när jag har varit i USA - kul träning för oss medelålders. Nu kanske jag inte var den starkaste på 4*4 intervaller, men det är lika bra att gå ut hårt! Vi fikade efteråt och gjorde en catch up på våra respektive liv - det är sådant som vänner är till för! Brummade upp på E6 i mörkret - häftigt!
Jag har dessutom kommit på en annan sak som jag har saknat. Bara att ringa i telefonen och prata bort en stund med kamrater. Igår terroriserade jag Ted och jag ska fundera ut vem som ska bli nästa offer ;) Känns som om jag behöver gå en avvänjningskurs eller så ska jag vänja mig vid att det bara går att slå ett nummer och en kär bekantskap svarar.          

tisdag 3 mars 2015

Woop, woop

Lite piggare, mycket gladare! SAS har hittat mina väskor i Chicago och de är på väg till mig. Känns bra, eller mer VÄLDIGT bra. Jag insåg i går att mina almanackor ligger där, det blev lite jobbigt. Jo, jag vet att jag borde ha digital kalender - startade en sådan igår. Men det är en skön känsla av att skriva ordentligt vad jag ska göra :) Och sedan saknar jag alla mina kläder och presenter till nära och kära! Ett stort tack till Eva som lånade mig en uppsättning kläder - morgonrocken är alldeles fantastisk idag!

En annan sak som är väldigt bra är att jag saknar jetlaggen. Klart jag är trött, men jag kör med vanliga svenska tider. Kan nog tacka den taskiga flygningen från Chicago för det.  Jag somnade fint på söndagskvällen och vaknade på morgonen.
Här är det vår - i Fjällbacka, där jag är för tillfället. Skönt som jämförelse med den iskyla som Michigan bjöd på. Solen skiner och fåglarna kvittrar. Såg att det var rimfrost på bilen, men det känns som en liten sak i jämförelse med allt annat som jag har upplevt i väderväg.

Kör vidare på min återanpassning - idag blir det en tur till fiskaffären. För er som inte är uppfödda med riktiga fiskaffärer - de har inte öppet på måndagar. Det är ett säkert tecken på att det är färsk fisk som vi köper. Fiskarna är inte ute med sina båtar på söndagar - alltså är det inte färsk fisk vi handlar på en måndag!

So long!      

 

söndag 1 mars 2015

Göteborg

Efter en massa timmar i luften och några på olika flygplatser, är jag i Göteborg. Skönt, även om det som vanligt regnar här. Tyvärr är mina väskor borta, så jag har dåligt med kläder etc. Bra vänner kommer till undsättning och förhoppningsvis kommer väskorna fram. Jag skulle väldigt gärna vilja ha dem och deras innehåll. Finns en del godbitar där :) För övrigt är jag ingen vän av SAS just nu. Deras strejk i Köpenhamn drabbade mig och då var jag inte lycklig.
Om det var skönt att träffa sönerna? Ja, det var det. De klarar sig bra, men det är alltid kul att träffa dem. Jag o Kristian gick till Tobbe på Pinchos o käkade några rätter.

Nu är det sovdax igen!