torsdag 30 oktober 2014

Pappatribut

Ja, idag är det 22 år sedan papa dog av en hjärntumör. Det hela gick fort - fyra månader och på de fyra månaderna åldrades han 30 år. Ingen kul upplevelse over huvudtaget. Och han, précis som alla andra personer, hade sina sidor. Båda från sin personlighet och från de upplevelser han hade med sig. Det sorgliga är att han inte fick vara med och njuta efter pensionen . Han och mamma fick aldrig bo I sitt hus i Frankrike som de hade sett ut. Och han fick inte se Kristian och Tobias växa upp. Ni får mammas kärlekshyllning till honom via Marie Fredriksson:

Grått, trist här idag - jag drar vidare mot värmen :)

So long!    

Kulturkrockar

Inget inlägg igår? Nej, internet lyste med sin frånvaro och jag läste en bok istället. Riktigt skönt, fast ovant. Vad som var värre var att det inta fanns imorse när jag skulle ha jobbsamtal om en artikel. Kändes så där. Som tur var finns det studierum i Community Center, så det var bara till att knata de två kvarteren dit och låna ett. Väldigt bekvämt!

Jag tycker att saker har gått lite långsamt fram vad det gäller studien och få fram allt som jag behöver för att kunna skicka in ansökan för att få göra den. Tog upp det idag och jädrar vad det hände saker då. Så nu är den inskickad, alla dokument färdiga. Och jag fick för första gången i mitt liv höra att jag behöver ta för mig mer och inte vara så blygsam :) Tror att detta är landet för mig - hemma får jag alltid höra att inte ta för mig, inte göra för många saker osv.

En annan sak som har tagit tid är att göra en workshop och prata om forskningsmetoder. En annan sak som jag vill göra när jag är här. Jag är dock ingen fena på att göra flyers - bilder osv är inte riktigt min grej i livet. Nu fick jag höra att det är ju bara att göra och efter tio minuter fanns det en klar. Det brukar ju annars vara min replik i livet - det är ju bara att göra och vad är problemet. Jag blev lite full i skratt och tänkte på de hemma som har sagt upp bekantskapen med mig för att jag vill göra för mycket osv. Ja, ja, det är bara att gilla läget och tuffa till mig ;)     

Idag hade vi vårt forskningsmöte på ett annorlunda sätt. Vår mötesledare behövde hämta medicin till dottern så vi tog det i henne bil. Funkade alldeles utmärkt då hon har en stor van och vi pratade på som vanligt. Jag gillar hennes okonventionella stil och på det sätt som hon delar med sig av förslag på konferenser, publikationer osv. Ett fantastiskt sätt att få in sina studenter i bra sammanhang.

En annan kulturkrock - vi åkte till en koreansk restaurang nära där jag bor. Laura ville inte betala mer parkering och stalled bilen vid järnvägen här. Vi åkte tillbaka till Campus och jag tänkte mig få promenadsällskap hem sedan. Inte då, det är så svårt att få en amerikan att promenera någonstans. Det är bara bilen som gäller. Spännande!

Imorgon em är det mot Kalifornien som gäller - den lilla resväskan är packad!


tisdag 28 oktober 2014

Och så kommer alla känslorna på en gång

Jag skulle prata med bästa C idag. Fick ett SMS om att hon var så trött och att vi skulle prata imorgon istället. Och med en gång så målar jag f*n på väggen - vi kommer inte att komma iväg till NYC tillsammans. Jag måste lära mig att hantera att det är hon som är allvarligt sjuk och att vi förhoppningsvis kommer iväg tillsammans. Inte helt lätt när jag varit med om katastrofen i livet en gång - på torsdag är det 22 år sedan pappa dog. Jag kan så lätt förstå min mormor som jag upplevde som en väldigt rädd person - tänk dig att förlora din pappa när du är väldigt ung och sedan din syster i barnasäng. En lång promenad till Campus gjorde mig lite klarare i tanken.

Annars då? Jo, jobbsamtal. Jag hade skickat ett förslag på studie till kollegorna och fick feedback på den. Läste, gick till Campus och sedan var det dax för den månatliga promenaden mellan banken och administrationen för att betala in hyran. Känns inte speciellt effektivt, men är det så att jag som klassas som visiting scholar inte kan betala in via en e-tjänst och administrationen inte tar bankkort, så blir det till att skaffa en check på banken o trava vidare med den. Som tur var är det väl ca 15 minuter mellan ställena, men ändå.

Gick sedan tillbaka till kåren (banken ligger där också) och satte mig för att läsa o skriva. Bra beslut o lugnande - det går sakta men säkert framåt.

Lite musik på måndagskvällen :) En låt som det är alldeles underbart att träna till (ja, jag saknar Friskis & Svettis o senapssill, var o en för sig, tack!).




 

 

söndag 26 oktober 2014

Och så var det kollektivet

Mycket om vad jag gör och vad jag ska göra på denna blogg just nu. Hur går det för kollektivet?
Min benämning på de som finns runt om mig. I den inre cirkeln finns nära släktingar - sönerna, deras flickvän/vänner och mamma. Jo, de verkar ha det bra - Kristian jobbar på och verkar trivas alldeles utmärkt. Han fick jobb som ekonomiassistent på en advokatbyrå i Gbg. Bra läge i Läppstiftet (ja, det är en göteborgsk benämning på huset vid Älvsborgsbron). Han verkar komma in mer och mer där och få utvecklas. Det är ett föräldravik och ett bra första jobb att skriva på CV:et. Han tar dessutom hand om min Skoda på ett alldeles förträffligt sätt.
Tobias kockar vidare på Pinchos på Magasinsgatan. Gillar det och tar mer o mer ansvar som kökschef där. Kul att diskutera personalpolitik med honom - då känns det skönt att vara förälder till honom. Och som en viktig uppgift nu tar han hand om min post och fotar det som jag behöver ta hand om. TACK, Tobbe för det!  
Alexandra - Kristians flickvän och sambo - kämpar vidare med skolan och målet att bli speciallärare. Vägen dit går via en vanlig lärarexamen, bl a i engelska. Jo, min mamma är överförtjust ;). De var iväg till London för att lära sig mer om det engelska språket osv.
Alla de här drar iväg till Gran Canaria nästa vecka när Kristian o Tobbes pappa fyller 50 bast!

Mamma städar vidare i livet, det har hon gjort de senaste 20 åren= vara lycklig o hitta en massa saker att undersöka. Bl a i bokhyllan o i köket. Går ner till Konsum i Fjällbacka och handlar mat o pratar med folket. Är upprörd over att biblioteket inte är öppet längre i samhället och skickar brev med artiklar om saker i USA till mig. Ganska charmigt när allt annat som jag får är en URL om något läsvärt.
  
Ja, nu har jag visat att jag bryr mig om andra ;) ;) - så här kommer en ego-uppdatering. Tar det lugnt i helgen, läser o njuter av vädret. Lite vetenskapliga artiklar och förbereder mig inför nästa resa. På torsdag bär det iväg igen.


Men oj, vad pinsamt - jag glömde Doris! Alexandras hund. Ett litet charmtroll, muskulös fransk bulldog som alla bara älskar. Helt plötsligt blev vi den hundälskande familjen - tack Alexandra för det!

So long!

lördag 25 oktober 2014

Två månader!

Ja, tiden går fort fram. Nu har jag varit här i två månader - fantastisk tid. Det som varit det roligaste denna månad - givetvis besöket i Minnesota. Kul att se hur stort landet verkligen är och hur likt Sverige dessa delar var. Jag förstår precis varför de som kom hit som utvandrare på 1800-talet bosatte sig där. Och varför de bosatte sig i kolonier - det var ju deras fasta punkt i livet och de behövde inte förklara sin kultur och sitt beteende. Det var ju liksom inte idag när vi kan åka hem på en dag, ringa till dem där hemma när som och läsa svenska tidningar på nätet samtidigt som de hemma. Det som jag också möttes av var en fantastisk gästfrihet av Mike och hans fru Kris.

Roligt denna månad är att jag mer o mer kommer in i forskargänget här. Idag hade vi ett sådant mote - projektet heter Wide. Väldigt kunniga människor och det som imponerar mest på mig är att de från sin teoretiska forskning utvecklar publika appar, applikationer etc. Det är så som jag vill att forskning ska vara - utifrån en bred kunskap skapa en allmän användbarhet. Sedan gör det inget att flera av dem är snygga att titta på också (ja, lite sådant får jag också ägna mig åt ;) ).

Den amerikanska administrationen fortsätter att vara ivägen för mig. Det som jag ägnar mig åt nu är forskningsadministration. För sådana aktiviteter går min hjärna hem, drar täcket over sig och funderar på meningen med livet. Men det ska väl lösa sig det också!          

Writing Group är också en höjdare i livet. Vi går verkligen igenom olika artiklar som vi har skrivit på engelska och får förslag på hur vi kan göra det istället. Känns hemskt givande och de andra - två tjejer från Sydkorea och en kille från Turkiet - är riktigt roliga att prata med.

Vad ser jag fram emot nästa månad? Starta med intervjuerna för studien, åka till Kalifornien nästa helg och hälsa på min kusin och hans familj. Och sedan är ju Halloween också - en pumpa ska jag nog kunna karva något roligt ur :)

Och jag måste uppmuntra er - det som gör mig glad är också när ni hör av er på Fejan, mail etc. Känns gott i själen för en social människa som jag är.  

Det tråkiga idag är att Kim Anderzon är död - inte oväntat men ändå så grymt orättvist. Cancern är inte min favorit i livet - har haft alldeles för mycket med den att göra. Det enda som den ger är en bra påminnelse om att du måste leva ditt liv som du vill och vara uppriktig och kärleksfull!


Kim Anderzon - bild från Wikipedia (www.wikipedia.se)
 
 
 

fredag 24 oktober 2014

Höstväder - igen

Efter några dagar med kallt väder - vantar på och mössa på huvudet -så blev det varmt och soligt igen. Skönt och jag promenerade fram o tillbaka till Campus. Review på min studie - tog ca en timma att gå igenom den med min handledare här. Ja, de kallar det IRB Hell. Taskig applikation - du måste stega dig igenom alla delarna och sedan stega tillbaka om du vill ändra något.
Gick till ytterligare ett favvoställe Friendship House. Klass med engelska uttryck och det är grymt roligt. En lärare som är övertydlig och riktigt duktig på att beskriva i målande termer.

Den nedersta bilden är tagen utanför Spartan Community Center. En stor byggnad med gym, gympahall, uthyrningskontoret för lägenheterna, våra brevlådor o en massa andra rum. Riktigt bra ställe där jag också hanger runt ibland. Och nära, två kvarter bort :)


     

onsdag 22 oktober 2014

Mitt gillande är besvarat!

Ja, nu handlar det väl mer om en platoniskt gillande än någon annan typ. Jag gillar läraren i Informationsdesignskursen - det har ni märkt. Och jag har verkligen försökt att inte störa eller diskutera för mycket i klassen. Det är inte jag som ska lära mig något, bara sitta med och lyssna. Har bara svarat på två frågor under hela terminen - måste vara ett nytt världsrekord för att vara mig ;) Något avtryck har jag ändå gjort för ikväll ska jag sitta i panelen när studenterna presenterar tillsammans med personer från näringslivet här i East Lansing. Ska bli grymt roligt och jag hoppas komma på alla ord och fraser jag vill säga. 

So long!

Efter panelarbetet senare på kvällen - det var jättekul och jag är väldigt stolt över att jag gjorde det framför allla amerikanska studenter och med de två andra i panelen!

Women´s lounge at MSU union = skrivarlyan

Standardstart på morgonen - fast denna gång via Adobe Connect. Jag är doktorandrepresentant i forskarutbildningsrådet. Kan ibland kännas som en udda uppgift - jag och den andra representanten ses som motparter. Ja, det är inget farligt att skriva det - jag och vår ordförande pratade om det idag. Lyssna i flera timmar och få en punkt på slutet. Ja, givetvis får jag yttra mig, men det är en hierarkisk värld så det är bara att inse - längst ner på trappan. Men det är alltid bra att förstå mer av det system som jag är del av.

Drog in till kåren och Women´s lounge. Sköna fåtöljer, tyst och nära till té och toa. Snodde en bild från  http://www.thebiggreen.net/tag/feminism/ . Kändes inte helt OK att ställa sig upp och ta en bild när alla sitter där tysta och pluggar. Ja, det kan upplevas som diskrimering att män inte får komma in där och det påminner om gamla tider när det var mer uppdelat.

         
Ett nytt Skype-samtal med företaget jag ska göra en studie hos. Det börjar närma sig och vi kör igång snart. Ska igenom forskarrådet här först, så imorgon går ansökan in. Och ett snabbt samtal om den workshop om fokusgrupper som jag ska göra här - kul!

Jag gick mot lägenheten och svängde in en stund på Friendship House. Mötte några kinesiska kompisar, snackade en stund och sedan drog vi mot Spartan Village.

So long!  

tisdag 21 oktober 2014

Back in business

Idag var det vanlig arbetsdag på Campus igen. Körde som vanligt några Skypesamtal på morgonen. Bra, intressanta och utvecklande. Håller på och skriva på hur jag ska göra nästa studie - det börjar likna något :)
In till biblioteket för att låna några böcker - hittade inte det som jag skulle ha. Det finns andra bibliotek på Campus och det var väl inte riktigt vad jag hade tänkt på. Det gäller ju att tänka utanför boxen ibland. Det finns inte alltid bara ett bibliotek på Campus - även om det är så i min värld.  Så jag får knalla vidare en annan dag, idag dög andra källor lika bra!

Firade kvällen med att gå på kursen i Informationsdesign. Alltid lika bra - pedagogiskt, utmanande och med att vänligt sinne till de som är studenter. Gör att de känner sig säkra och vågar ta sig utanför boxen. De kommer aldrig att bli utlämnade, känna sig sårade inför sina kamrater eller sig själva. Eller dumma i huvudet för den delen. Alldeles lysande agerande!

So long!   

måndag 20 oktober 2014

Om kundnöjdhet

Före jag åkte till Michigan gick jag till läkaren i Östersund - jag gillar att ha koll på läget och är van vid läkarkontroller en gång om året. Eftersom det är grymt svårt att få tid hos den offentliga läkarvården i staden har jag gått till en privat läkare. Den kostnaden kör jag på mitt företag. Det här året har de lejt ut sin fakturahantering - inget ovanligt. Jag var lite stressad inför resan - betalade till läkarföretaget. Självklart får jag en påminnelse från fakturaföretaget, mailer min verifikatkopia till dem. Svaret är att de inte tror mig, måste prata med läkarföretaget. Ok, då är det så. När jag inte fått svar efter två veckor, trots att jag försökt få de två parterna att prata med varandra, betalar jag in påminnelsen, bara för att inte hamna i inkasso eller annat. Fakturaföretaget lovar att betala tillbaka pengarna bara de fått reda på att läkarföretaget fått pengarna En vecka till går, jag får en lätt utskällning från läkarföretaget för att jag gjort fel - bätter att skälla på kunden än sin leverantör ;). De pratar med varandra och nu vet fakturaföretaget att jag inte ljuger och pengarna ska betalas ut. Då skickar de pengarna på utbetalningskort med senaste utbetalningsdatum inom en månad, trots att jag sager att jag inte är i Sverige. Tack, så hemskt mycket för de dyrbara lärpengarna för mig (*ironi*).

Jo, jag gjorde inte rätt - men det känns som att bli förflyttad till 1970-talet - VI FÖLJER VÅRA REGLER DU FÅR SKYLLA DIG SJÄLV. Skönt att det finns valfrihet idag - den tänker jag använda ;) Ja, de två företagen har i alla fall förlorat en kund. Anlita inte Läkarhuset i Östersund - eller betala på studs. Och jag kommer aldrig att anlita Auktorietet Fakturaservice. Det hade varit grymt enkelt för dem att flytta fram fakturadatum - själva kontakta Läkarhuset eller helt enkelt lita på min verifikatkopia. Och betala in på det konto som pengarna kom från!      

En fantastisk vecka

Har haft det helt underbart - umgåtts med väldigt trevliga, öppna och omtänksamma personer i en hel vecka. Känner mig väldigt glad som har sådana vänner - varmt i hjärtat! Här kommer några bilder - skönt att ha att titta tillbaka på. Alla från bilresan genom Michigan idag - älgarna får ni på köpet!

Imorgon är det skriva som gäller - ska sätta mig på kåren i deras underbara fåtöljer och göra ett underlag. Känns skönt att vara tillbaka på MSU - öppet och en massa kunskap att tillgå :)

So long!










   

lördag 18 oktober 2014

Semesterdag i Duhlut

Skrev lite på morgonen - ska göra en presentation av kommande studie. Dels på måndag för Cait och veckan efter för folket hemma. Mike jobbade hemma, så vi drog till Duhlut för att turista. Och träffa Chris, hans fru. Vacker stad vid Lake Superior med mycket tung industri. Som alltid gillar jag vatten, industribyggnader har jag sett några i mitt liv.
Vi turistade, fikade o hade det allmänt gott i det grådisiga vädret. Köpte vin, kex o ost för att det skulle bli en helt vanlig fredagskväll i livet. Med en film som vi spelade in för att väcka liv i våra kompisar från sommarens kurs.
Bilder kommer imorgon o då bär det även av mot Michigan.

So long!

fredag 17 oktober 2014

Semesterdag

Ja, en semesterdag här innebär ju såklart att gå ut i skogen. Underbart skönt med hög höstluft och vackra färger.










onsdag 15 oktober 2014

Visuellt

Ja, här kommer ett gäng bilder från Chicago  - och fler blir det sedan från andra ställen i Minnesota. Fantastiskt vackert här, som en blandning mellan Jämtland och Greggered (ja, det går att goggla fram vart det senare ligger ;) ).
Skriver, njuter av utsikten och har det allmänt bra!

P.S. Vart jag är nu? Barnum i Minnesota - såklart ;)










Minnesota

Ja, det är där som jag är nu. Fantastiskt vackert och jag har underbar service 😍 
Tog tåget till Chicago, söndags morse. Det är alltid lite ängsligt att göra nya skaer, men jag mötte två belgiska vänner från Friendship House på väg till tåget, så de förklarade för mig. Tåget var ett mjölktåg genm ett fantastiskt vackert landskap. En timma försenad km jag till Chicago, möttes av Mike, med syster och son. Vi åt, tittade  de som fortfarande sprang Chicago Marathon och sedan var det aightseeing som gällde. Kul att se det som jag bara trodde fanns på film och ännu roligare att komma ner till Lake Michigan och prata om hur den används.

Efter det åkte vi hem Mikes föräldrar, nära O'hare flygplatsen. Ett söt par i 80års åldern som gjorde allt för att jag skulle trivas. Vi åt pizza, diskuterade skillnader mellan länderna o sedan var det sovdax. Som vanligt i en stor amerikansk säng. Jag kommer att sakna dem när jag kommer hem.

Tidigt måndag morgon var det videokonferens med Miun. En av mina favoritforskare, Karin Hedström från Örebro, var på plats i Ösd för att prata metod. Och spm hon gjorde det' trots att jag satt på andra sidan jordklotet kände jag mig delaktig. Det är skickligt!

Efter det var det dax att dra ut  vägen - till Minneapolis. Vackert landskap o en massa mil. Mike är tålmodig, vi diskuterar o jag försöker förklara. Det är grymt irriterande att inte ha alla ord, men det blir väl bättre, någon gång.

Vi åkte till en av hans kollegor i Minneapolis - en filipinsk kille - åt middag på en restaurang och sov över. På morgonen till universitetet och en dragning av ett forskningsprojekt. Grymt intressant tycker jag - de använde geografisk öppen data, en bra applikation som bas för ett deltagardrivet projekt för att utveckla odlingar i vissa områden. Grymt intressant och det kommer att bli en bloggpost på bigapps sedan. Stay tuned!

Två grymma skypesamtal senare drog vi vidare till Barnum där Mike med fru och dotter bor. Två timmars bilfärd - en timma och en nap för mig - är jag på ett fantastiskt ställe som påminner om Greggered, stället där vi bodde när sönerna var små. Lyxigt med naturen så nära!

Nu är det sovdax - bilderna kommer imorgon!

So long!

söndag 12 oktober 2014

Fullt ös

Ja, idag hade jag planerat in två längre aktiviteter - bägge två för att lära känna det amerikanska samhället mer.
Den första var att hjälpa till att ordna och servera mat för fattiga i en kyrka i Lansing via Friendship House. Jo, jag vet att vi har soppkök i Sverige också, men inte i den utsträckning som det är här. Jag fick åka med en trevlig sydkorean till kyrkan - alltid lika skönt att åka bil tycker jag nu när jag är här. Väl där var det fullt ös med en gång. Vi var cirka 20 personer som hjälpte till och det skulle visa sig att det var 170 personer som kom och åt under en timma. Värsta lunchrusningen! Vi, ett gäng internationella studenter, ordna en trerätters middag, fixade ett stort take-away bord med överblivna matvaror från olika matvaruaffärer. Det gick undan och var riktigt roligt - kul att arbeta mer personer från Kina, Sydkorea och Iran som inte pratar speciellt mycket engelska. Och att vi alla är så lika när det kommer till att förbereda mat etc.
De som kom dit var i alla åldrar - en del med sina barn. Det som jag tyckte var jobbigast var en mamma med sina två döttrar - sju och tre år. Den lilla tjejen somnade i vagnen och såg ut att behöva komma till sjukhus för någon form av halsfluss eller liknande. Tänk om den tjejen varit född i Sverige istället - vad annorlunda hennes liv hade sett ut då.
En annan sak jag funderade over - ja, de som kom fick en mål mat. Kunde ta med sig bröd o lite annat att äta på imorgon. Men blev deras liv bättre? Ja, de svalt inte idag, men de kommer inte ur en form av beroende. Det skulle behövas en helt annan form av hjälp kände jag efteråt - hjälp till ett annat liv. Och ja, jag längtade efter vårt svenska skyddsnät under tiden.

Nu till något helt annat - plocka äpplen :) Jag och tre andra studenter åkte till en Cider Mill där vi kunde plocka äpplen, dricka äpplecider, äpplevin och köpa en massa saker med anknytning till äpplen. Och givetvis pumpa. För mig är det ett sätt att komma ut o se andra delar av Lansing och nätverka. Kul var det och jag hanger mer o mer med i snacket nu. Och nej, jag har inte fått feber - jag är fortfarande inte förtjust i äpplen (en helt annan historia som har med uppväxt att göra).


 



            Imorgon - till Chicago!

So long :)
           

lördag 11 oktober 2014

Fredagsmys

Det är klart att jag ska hålla på denna svenska tradition. Men först måste man göra sig förtjänt av den, även jag. 
Började dagen med artikeldiskussion - samma innehåll, men en ny förpackning. Det gäller ju inte att förirra sig ner i alla labyrinter utan att ibland hålla sig på en lagom nivå. Till Campus o ett allmänt lunchmöte för Master och doktorander med avdelningen. Riktigt intressant att lyssna på - deras uppföljningar, framtida kurser, kursplaneringen för 2015, stipendiediskussioner mm. Öppet klimat o många diskussioner fram o tillbaka. Fortsatte med att skriva på nästa extended abstrakt - börjar liksom få upp ångan nu 😚
Sedan kom en av veckans höjdpunkter - writing group. Jisses vad mycket hjälp jag får där. Synonymer, skrivstilar, skrivprocess. Det känns ju grymt inspirerande!
Hem, slappa lite o sedan kom gulliga Laura o hämtade mig för att åka till yogan. Ja, jag kör pinnstilen, men någon ska göra det😜 Eller så kan de tro att den är svensk - vem bryr sig? Vi drog vidare till en bar, en öl o lite mat. Mycket prat o nu sängen!

So long!

fredag 10 oktober 2014

I skrivbubblan

Körde ett handledarmöte imorse - ja, det var jag som fick handledning. Vi diskuterade den kommande studien och hur den kommer att passa in i min avhandling.
Drog sedan in till Campus och kåren. Finns ett tyst rum för kvinnor med fantastiska fåtöljer och mjuka soffor, höga bord eller låga bord. Allt i en tyst miljö med stora fönster som släpper in en massa ljus. Passade mig alldeles utmärkt idag när jag fortsatte att skriva på min kommande artikel. Fick ihop en del, nya frågor dök upp - precis som det ska vara. Men det var grymt skönt att sitta där idag - det är dessutom nära till en bra coffee shop med fantastiskt te och de vanliga kårrestaurangerna. Så skrivbubblan fick sitt idag.

Kvällens dejt blev tvättstugan. Ska dra till Chicago tidigt på söndagmorgonen och lördagen är uppbokad. Och jag insåg att torsdag har något bra med sig - jag var ensam i hela tvättstugan - circa 30 maskiner att välja på :)

Lite doktorand sanningar bjuder jag på idag - kommer från PhD Comics ;) Mycket samma som när man går på andra utbildningar - bara en anna skala och mystik kring det hela!


    

onsdag 8 oktober 2014

En så ger det ner o sen så går det upp!

Jo, det har verkligen bara gått upp idag. Började dagen med en Skype med en kollega - klockan sju och nu har vi pratat så mycket så att jag kan äta frukost samtidigt ;) Bra - nu ska vi börja skriva på en artikel tillsammans. Kör ketchupeffekten på artiklar nu. Vi kom fram till ett första syfte och målgrupp.

Sedan i en taxi till företaget jag ska göra studie på. Inser att jag bor helt och hållet på landet egentligen - jag måste ju bara hyra bil och ta mig runt. Lyckades prata i en halvtimma och förklara vad jag ville - få frågor som jag inte kunde svara på under motet. Sedan diskuterade jag o min kollega vidare. Det blir en annan vinkling, men den blir mycket roligare och batter. Nu ska den knådas och förpackas - hjärnan ska bearbeta den osv. Ska bli så kul!

In till Campus igen och idag till kåren. Finns en massa olika ställen att sitta på här - lunchstället, tysta damloungen och fikarummet. På lunchstället tog jag Skypesamtalet med en kompis hemma. Mycket roligt som väntar när jag kommer hem :) Och dessutom ett helt fantastiskt sätt att kommunicera med - hon satt i Helsingborg och jag här o det var som om vi satt mitt emot varandra.

Nu åter till artikelskrivandet!

So long!    

Dax att ta itu med viktiga saker

Jo, jag har funderat på varför jag inte känner mig helt glad o inspirerad den senaste veckan. Med en personlighet som vill framåt så är det svårt att förstå varför jag inte har tyckt att saker är fantastiskt roliga - nu när jag äntligen har kommit hit. En dröm som jag har fått uppfylld!

Funderade på om jag saknar dem där hemma för mycket - givetvis gör jag det - men inte så mycket så att det skulle störa mig. Jag vet att de har det väldigt bra, allihop. Det ska bli fantastiskt att komma hem och prata med dem igen - visa bilder, äta skaldjur, dricka vin tillsammans osv.

Kom på vad det är och det ska åtgärdas - jag ser inte riktigt vad jag ska göra när jag blir färdig och får sätta på mig hatten. Känns inte motiverat att göra det jag gör just nu - blir alltid lättare att fundera på att ta ett bra betalt jobb när jag kommer hem istället för att kämpa på. Så det får bli bra coaching på distans från personer som jag känner väl. Då ska jag komma på vad som ska hända sen och jag ska få upp motivationen igen.            

Vad jag gjort idag? Skrivit på artikel, förberett mig för mötet imorgon, gått den vanliga promenaden till Campus, varit på Friendship House och pratat.

So long!

tisdag 7 oktober 2014

Början på veckan

Jo, idag har det varit måndag :) Några rätt och några fel blev det - som en helt vanlig dag. Men jag är fortfarande inte förtjust i just den här dagen! Får införa tisdag, tisdag, onsdag, fredag, fredag, lördag och gammaldags söndag i min vecka...
Börja med det bra - jag fick mitt internationella körkort idag. Nu kan jag hyra bil och se mig runt på ett helt annat sätt än tidigare. Ska bli så skojsigt. Sedan var det ju absolut inte världens roligaste färg på det - blir liksom svårt att skilja det från kvitton i plånboken.
 
 
 Fler bra saker - jag och C har bokat boende i New York nu. Försökte vara trendkänsliga och boka vi Air bnb - sajten där man bokar in sig hos personer som redan bor i ettt område. Vi kör eget rum, kök och toa i Brooklyn. Ska bli grymt kul och spännande!      

 
Jag anmälde mig till att testa en ny programvara idag - funktionen var inriktad mot forskare och handlade om att kunna spara ögonblicksbilder på nätet och använda dem som empiriskt material. Det var länge sedan jag testade så osammanhängande delar. Programvaran kom i tre olika delar - visade upp loggfiler när den skulle skapa bilder av tweets från Twitter etc. Hur frustrerad som helst blev jag och lyckades inte med något kändes det som om. Trots att jag tycker att jag behärskar båda områden rätt hyfsat. För dig som läser och är intresserad eller som skulle kunna ha användning av en liknande programvara finns det information här. Och ja, den ska utvecklas ;) När jag skulle förklara vad jag tyckte blev det överhettning. Lät nog ungefär så här:
   
 
Som ett tribut till denna måndag och alla kommande kommer en klassiker också, med en fantastiskt ung Bob Geldof:
 
 För att återgå till det sansade svenska jaget så kommer det en ny dag imorgon och då blir det mer skriva av. Nu är den senaste rapporten inskickad och onsdagens presentation klar - nu till att skriva metod i den kommande artikeln.
 
So long! 

söndag 5 oktober 2014

Regnat småspik

Idag har det regnat småspik, varit sju grader varmt och jag har saknat värmen från en öppen spis. Substitutet blir varma sockar och en filt :) Läst, kollat på engelska långfilmer med Hugh Grant - bara glöggen som har saknats!

 
 
Jo, jag kom ut o köpte mjölk o grönsaker - dagens stora äventyr :)

lördag 4 oktober 2014

Häftiga människor

Börjar med något som inte är likt mig - vädret. Inatt körde åskan runt, så t o m jag vaknade, eller mer inte somnade. Höstrusket har kommit o det är bara att ta fram sina medhavda kläder o vara glad för det. Alla säger att snön kommer i november, jag väntar!

Idag hittade jag flera häftiga personer är. Det går liksom en doktorand på varannan student o många är grymt duktiga. Jag satt på bussen o pratade med en kinesisk dam jag träffat på Friendship Hoùse. Hon undervisar i engelska i Kina o har alltid en massa engelska ord jag aldrig hört. Vi diskuterade sociala förmåner i Sverige o skatter. En annan kinesisk kille började fråga mig en massa o tyckte att alla svenskar borde protestera. Med det skattetrycket skulle ju ingen vilja bo där. Intressant diskussion blev det o jag missade min busshållplats.

Jag skrev klart en rapport o gick sedan på något helt nytt - skrivgrupp på writing center. En fantastisk service där vi är fyra studenter som träffas i två timmar o diskuterar olika akademiska skrivsätt. Ska bli spännande. De andra skrev sina avhandlingar om rehabilitering o var från Sydkorea - spännande att förstå o lära lite om deras kultur! Dagens upplevelse därifrån är att fundera på hur jag gör när jag skriver - ett vet jag, det är inte på morgonen.

Dagens fredagsmys blev ett glas god sangria!

So long!

fredag 3 oktober 2014

Woop, woop!

Jag ska göra studie! Klart bestämt, checkat, signat o allt som tänkas kan behövas :) På onsdag är det presentationsdax på företaget. Nu ska jag förbereda mig för presentationen - kamma håret två gånger (gammalt talesätt om man är uppvuxen i familjen Ahlin) och vara prydlig på själva dagen. 

So long!

torsdag 2 oktober 2014

När livet bara levererar

Idag var en dag när alla runt mig levererar bra saker till mig. Känns så bra och jag var lite för trött för att leverera allt tillbaka. Men det kommer, jag lovar!
Fick ett långt dag för dag schema på vad jag ska göra på min veckolånga tripp i Minnesota. Känns helt underbart och ska bli så kul! En hel dag i ett geodata labb och en annan dag som jag ska få paddla. Bara att tacka o ta emot.
Bästa C gillade min agenda för vår resa till NYC över jul och nyår, så nu ska vi slipa på detaljerna och slå till. Så fuckcancer kan slänga sig ivägen ett tag för nu ska tanterna ut o roa sig!
Min handledare hemma håller på och kollar upp viktiga saker för mig. Känns skönt med bra stöd trots avståndet. Tack!
Laura och jag ska kolla igenom några av mina texter nästa vecka - specialisthjälp rakt av. Jag ställer upp och pratar om hur jag tänker o gör när jag skriver på engelska. 
Och så är det studentsekreteraren som bara hjälper, hjälper o hjälper mig. Nu har jag en lokal o datum för när JAG ska köra en workshop om fokusgrupper o aktionsbaserad forskning.
Sist, men inte minst fick jag en härlig resebeskrivning från en av mina kompisar.

Bara en massa leveranser av energi dag - allt för att jag fick en ide för ett år sedan!


Trött tant på väg mot sängen!

So long,

onsdag 1 oktober 2014

Andras svada

Jag gjorde de sedvanliga Skypesamtalen på morgonen. Vi kommer att bli klara med en rapport snart och därefter blir det till att skriva en artikel på samma ämne. Mycket lättare när det finns ett bra underlag för detta.
Började med manuset till den sista Camtasia inspelningen - jag vill verkligen bli av med saker och komma framåt. Sedan skulle jag fortsätta med det efter lunchmötet - trodde jag, ja!

Pinade iväg till det bästa fikastället i stada - tråkig väg utmed en lång rak, bred aveny, men det är bra att röra på benen. Kom dit och sedan blev jag sittande. Ett lunchmöte i min värld tar ca en timma, svenskt effektivt. Detta tog två och en halv - mycket som avhandlade, men men. Amerikaner är fenor på att prata, YES! Efter lunchen fick jag följa med på ett mote där en av studentgrupperna fick feedback på sina inlämningar. Och även detta tog tid - en timma till! Mycket intressant detta också, men jag ville bara hem och bli klar med det jag planerat.

Yepp, äntligen hemma. Spelade in så det rök ur datorn, i alla fall när jag hittade rätt på mickinställningen. Nu blev filmen klar :) Och nej, jag kommer inte att bli någon demonregissör, men det är grymt kul att få lov att göra inlärningen flexiblare och lite roligare.

Gulliga Laura tog med mig till yogan och där körde kroppen pinntricket - bara stela muskler och orörlighet. Men någon dag ska jag också kunna göra en massa fina övningar....

Dagens lärdom: Ha en bra ursäkt att komma vidare när en amerikan pratar för länge ;)