torsdag 30 juni 2011

Spännande tävling



Nu har Viktoriainstitutet lanserat sin app-tävling, vilken ska gå av stapeln i höst. Viktoria sysslar med olika slags forskning, och har bl a en avdelning som arbetar med forskning om Sustainable Transports. Dessa forskare ordnar en tävling om att få fram den bästa app:en med resedata som grund. Är du nyfiken? Läs mer här!


Jag skrev ju Mastern på Viktoria och gillar atmosfären där, och speciellt deras sköna fikasoffor med underbart stora kuddar. I dessa soffor har jag haft många roliga samtal!



onsdag 29 juni 2011

Lovely day!



Idag har varit en helt underbar dag, i solens tecken. Underbar för att jag inte har känt av någon allergi, fått åka båt i två timmar och kunnat läsa en hel del. Läsandet gjorde jag på Brännö brygga, den är helt och hållet som gjord för att stå upp och luta boken mot det lilla staketet runt om. Dessutom hade jag med mig två favoriter i livet, sambon och en väldigt bra kamrat.

Kvällen tillbringade jag med att sitta på Barken Viking och diskutera Dataföreningen i Göteborg, sett ur nätverksmotorernas synvinkel. Kul med fria diskussioner, god mat, vackert hav och värme. Och att träffa nya personer.

Vi diskuterade om vilka våra drivkrafter var att vara nätverksmotorer. För min del är det helt enkelt så att jag är förbannat nyfiken och vill träffa nya personer med en annan synvinkel på det som jag håller på med, agilitet for management. Och den saken att jag är välkommen att göra det, gör ju inte saken sämre.

söndag 26 juni 2011

Irrfärder, virrfärder och vanliga turer





Gårdagen ägnades åt att irra runt i norra Bohuslän. Det första stoppet var Smögen dit äldste sonen skulle på fest. Halva hans jobb verkade festa runt i en sjöbod där och ha allmänt kul. Kavat måste jag säga att han var, för han hade ingenting med sig förutom sig själv och kläder på kroppen. Plånboken möjligtvis.

Efter detta avlämpande av son åkte vi en sväng längs Sotenkanalen, fast på landsidan. Fanns en massa fina gamla båtar att titta på och fin växtlighet. Jag såg vildväxande orkidéer, Jungfru Maria nycklar, för första gången.

Sambon ville utforska Örekilsälven och därför blev det till att fara längre norr ut. Jag kan inte säga att det var så mycket spännande, möjligtvis fiket i Hedekas. Grusvägen över Kynnefjäll var helt OK och jag har för mig att jag har varit där och vandrat i min ungdom.


Idag bar det av till Smögen igen, sonen skulle ju med hem. Eftersom det var fint väder tog vi båten ut till Hållö, en ö som jag inet har varit på på länge. Numera är den upprustad med vandrarhem, restaurang och fyren är nymålad. Det var riktigt trevligt och mer genuint än på Väderöarna. Förhoppningsvis kan det bli en tur dit och bo på vandrarhem i höst. Ett vandrarhem som har stora fönster mot havet.

fredag 24 juni 2011

Glad Midsommar!

Nu är det midsommar, en högtid som blir trevligare och trevligare för varje år som går. Tidigare har jag inte tyckt att det har varit så kul med att behöva släpa runt på sönerna och vara hos några som man inte har träffat så ofta. Nuförtiden kan jag göra lite som det passar och slippa tvånget med att ha kalas. Gör det som jag och omgivningen vill helt enkelt!
I år blir det Fjällbacka och förhoppningsvis flera långpromenader på klipporna runt om området. Vädret är lite grått och kanske, kanske blir det regn.
Det enda som inte är kul är att min gräsallergi har kommit fram igen. Nu är det tre veckor med nysattacker, kliande ögon och en allmän trötthet. Regn är det enda som hjälper, tyvärr.


onsdag 22 juni 2011

Prata engelska



Jag gillar att prata engelska, men är ingen fena på det. Kanske beroende på att jag är uppväxt med två engelska lärare och därför alltid fick reda på det som jag sa fel. Helt enkelt hämmad från början. Skam den som ger sig, så jag fortsätter enträget att knaggla på. För att kunna öva ofta och mycket har jag gått på Toastmasters och igår var det dax för besök på Internations. Detta är en förening där personer som har anknytning till utlandet och som vistas i Göteborg är med. Jag vet inte riktigt om Mölndal räknas dit, men jag är med ändå. Jag hade väl inte riktigt förstått syftet med klubben när jag gick med, på rekommendation av en Toastmaster-kamrat.


Kul hade vi i alla fall igår när vi spelade kubb och satt och huttrade i det sommarsvala Slottskogen. Och jag fick prata min efterlängtade engelska!

tisdag 21 juni 2011

Spännande måndag



Ibland blir måndagar mer spännande än andra dagar. Igår var det en väldigt trevlig sådan! Äldste sonen kom förbi och hjälpte till med huset och han ska åka med upp till Fjällbacka till midsommar. Himla kul är det! Och han erbjöd sig dessutom att måla ena sidan på huset - något som är väldigt nödvändigt.


Var på en lunchdate med HCK och där händer det grejer. En ny hemsida kommer det att bli, som kan göra att klubben blir mer aktiv och synlig. Och jag fick erbjudande om att vara med i ett samarbete med en nära kamrat. Glad, stolt och smickrad blev jag.


Vår hyresgäst kom ner och sa att hon trivdes väldigt bra - så kul att höra detta, för det har varit en massa slit med att få till det på ett bra sätt.

Under eftermiddagen kom det ett mail med förfrågan om att vara speaker på Ride of Hope. Givetvis är jag det, en klart glad Karin sa JA!


Nu ska jag bara få sprutt på kroppen och börja göra lite saker. Inte ligga på latsidan :-)

söndag 19 juni 2011

Hemma



Ja, nu har vi åkt hem. Lång tid tog det och lite långtråkigt. Tur att sambon kom upp till Östersund och gjorde mig sällskap på vägen hem. En omväg tog vi och det var till sambons son med familj. Jag fick för första gången i livet leka plastfarmor och det var ju kul. Lilla Linnéa var snäll och skrek inte, och lite bus hittade vi på tillsammans. Sen är det ju alltid fascinerande att se hur människor fungerar i olika grupperingar och vilka roller som man antas ta. Kan bli mitt nästa ämne att studera i livet.

På vägen till Söderhamn passerade vi Växbo Lin. En fantastisk affär som alla bör stanna i om det finns möjlighet till. Jag handlade bara en del, men det går helt klart att göra slut på en massa pengar om man vill.


Är det skönt att vara hemma? Ja, det är klart, men samtidigt var det väldigt kul i Östersund och jag ser fram emot att åka dit igen.






fredag 17 juni 2011

Olika ställen ger olika





Just nu befinner jag mig på två ställen, mentalt. Det har varit två fantastiskt roliga veckor i Östersund och jag tror definitivt att det blir lika kul till hösten. Staden är trevlig och jag hittar en hel del i den. Och jag tycker om det som jag har sett hittills.

Nu ska jag till Mölndal i helgen och det känns också trevligt. Till mitt hus i världen och få träffa sönerna. Samtidigt känns det så avlägset mitt liv där, trots att det bara var två veckor sen sist. Det måste ha hänt en hel massa i mitt huvud mentalt. En hel om svängning till att bli småstadsbo igen.

Dag 8



Nu har jag övergett den tjocka boken och övergått till att läsa olika artiklar. Mer omväxlande, mer att reflektera om och därför lite roligare. En del kan jag förstå finns med som litteratur, andra inte. En diskussion som jag får ta med den som är ansvarig lärare just nu. Sedan är det ju lite spännande att se om jag kan hitta nåt som passar bättre.


Har dessutom tagit ett steg till och nu har jag skrivit mitt första introduktionsbrev till de som har kommit in på kursen. Kändes konstigt och ovant att göra detta!

torsdag 16 juni 2011

Dag 7

Jaha, det är ju bara att fortsätta läsa i den tjocka amerikanska boken. Mycket ord är det och den förklarar verkligen allt grundligt. Har nu bestämt att jag använder den boken första gången kursen går och sedan får det bli en annan. Det måste finnas lättare sätt att förklara allt detta på. Jag log i alla fall i smyg när den förklarade B2B, B2C och C2C på ett grundläggande sätt. Och vilka applikationer som kan användas till detta.
För att starta ett nytt socialt liv har jag bestämt mig för att pröva lite olika föreningar här i Östersund. En av de är QnetZ som är ett kvinnligt nätverk för akademiker. Gårdagens övning bestod i ett prova på pass i Yoga. Väldigt skönt för min stela kropp, men nya tränibngskläder måste jag definitivt köpa. Lite pinsamt när tröjan åker runt kroppen hela tiden...

tisdag 14 juni 2011

Dag 6

Ja, vad kan jag diskutera på fikarasten nuförtiden? Idag blev det uthållighetsfysiologi med en docent i detta ämne. Väldig skillnad på de fikarastdiskussioner som jag har varit med om tidigare. Och så kul att denna kvinna var så trevlig och vi kunde prata om detta ämne på min nivå (ganska låg alltså). Paralleller mellan ultracyklister och fridykare kanske inte alltid är de största, men våra kroppar är lika överallt.
Fortsätter med att läsa in kurslitteratur ett tag till och sedan får jag försöka leta upp lite nya infallsvinklar på ämnet.

Dag 5

Nya saker att lära sig och nya funderingar att ställas inför, det är en stor del av min vardag just nu. Jag ska vara lärare i en kurs, den nuvarande kursboken är inte den bästa som finns. Men hur i alla världen hittar jag en ny som är bra. Måste finnas en sajt där jag kan få tips på detta.
Gårdagen förflöt med inläsningen av den nya kurslitteraturen och slappade hemma. Skönt att kunna göra det och bara vara, i allt det nya!

söndag 12 juni 2011

Helg!
















Nu när det är helg måste jag, och A M, utforska omgivningarna. Lördagen började med inköp av shorts, det är fruktansvärt varmt här. Vi skulle till en marknad sen, men den bestod av sex försäljare, så det var lite pinsamt det hela. De stod i ett hörn av Stora Torget och det var bara trist. Efter detta begav vi oss till Frösöluffen, en lunk, gå eller springa lopp med start vid Stocketitt. Där fanns det en bonde som plöjde med hästar och Östersunds-Posten. Klart att vi blev intervjuade och jag hoppas att vi kommer i papperstidningen också. Fantastisk vacker var själva promenaden, men så varm.

Snabbt hem till lägenheten och duscha och sedan iväg till en kollega för att grilla hemma hos henne. Väldigt trevligt och gott, grillad älgfilé är smaskigt.


Idag har vi varit på Meteoritmuseumet i Lockne och sedan på utflykt. Utflykten blev av det längre slaget och bilen är hur smutsig som helst efter att vi har kört på en massa grusvägar. Mycket jämtländsk skog har vi sett och en massa annat spännande. Vi gick kraterstigen och fick sällskap av ca 1 miljon mygg och det var lite trist. Hade varit kul om vi hade kunnat läsa lite av det som stod på skyltarna.

fredag 10 juni 2011

Dag 4



Imorse var det full sule på solen och fåglarna utanför. Det var varmt och pipparna sjöng för full hals. Inte riktigt så jag ville vakna denna dag, men ibland är det bara att gilla livet och följa med. Samma sak med sambons senaste påhitt, men jag hoppas att jag kan stävja det!

På jobbet började jag läsa, läsa och läsa lite till. Nu ska det produceras fina artiklar till höger och vänster, extended abstrakts och inlämningsuppgifter till studenter. Kul och annorlunda ska det bli.

En programvara som jag har använt tidigare är Nvivo och jag hoppas att det ska bli så igen. Bra att ha när jag ska strukturera allt material och komma ihåg det som är bra att ha med.

Det var inte många som jobbade på kontoret idag, det är många som är på sommarlov.

Dag 3

Ska nu börja producera det som är viktigt i den akademiska världen: artiklar, rapporter, strukturerade analyser och lärotimmar. Vid genomgången av artiklar till kursen hittade jag gamla kändisars magisteruppsatser och sånt som jag lärt tidigare. Tryggt och bekant, alltså!
Jag har lagt upp en plan för hur sommarens studier ska se ut, allt för att hinna producera det som krävs för att klara av denna kurs. Ordning och reda, på något vis!
Apropå gammalt och tryggt så är jag nu tvungen att lyssna på Radio Göteborg och på kvällen handla på Coop. Så nu har jag koll på köerna vid Åbromotet och annat väsentligt.

torsdag 9 juni 2011

Dag 2









Denna dag var mer lugn och stilla. Jag ägnade stora delar av dagen åt att ladda ner artiklar som ska läsas, struktureras och funderas över. En del av dem hittade jag på nya bibliotekssajten och en del på Göteborgs Universitets sajt. Ibland är det bara att låta gammal vana styra och skita i att jag borde ta tag i allt nytt. Lite skönt ska det allt få vara i allt det nya.


Fick också intruktioner i hur och vad den kurs som jag ska ha i höst är. Affärsinformatik heter den och är på A-kursnivå. Väldigt basic och inte speciellt komplicerad till en börja med. Jag tror att jag kör den som tidigare en gång och sedan ändrar det som jag inte uppfattar som bra.


Kvällen ägnade jag åt Dataföreningen och Open Source. Lite spännande att höra hur det funkar här och de problem och utmaningar som finns. Skillnad på dessa är det i alla fall jämfört med hemma.

Bifogar bilder på det rum som jag har nu och promenadvägen till jobbet.

onsdag 8 juni 2011

Dag 1

Ja, det är underligt och spännande vad mycket saker jag får uppleva. Vet inte riktigt varför, men så är det i alla fall. Kanske ett halv-öppet sinne och en sorts äventyrslusta finns i personligheten. Dag 1 i den akademiska världen var lätt förvirrande, och det har mest med att jag inte kan hur den fungerar. I näringslivet är det mesta vant för mig, och jag har inga problem att relatera till det. Vad är en prefekt och varför ska jag som doktorand göra vissa saker? Inte helt enkelt att förstå!
Jag har i alla fall fått min första självstudiekurs, ett eget rum (snart kommer ett nytt med fjällutsikt), ett lånekort och varit på mitt första seminarium. Även sett kursplanen på den första kursen som jag ska vara med på/hålla.
Mitt intryck hitills? Lite svårt att säga i och med att det är sommarstiltje här, men jag kan gott tänka mig att jag kommer att trivas bra. Kombinationen studier med näringsliv och betalt är inte helt fel!

söndag 5 juni 2011

Ändsjön runt





Två bilder från dagens skogspromenad, runt Ändsjön i Östersund. Promenaden gick bra, förutom att vi lekte gyttjebrottare ett tag. Fågeltorn fanns det att gå upp i, och fågellivet var minst sagt rikt. En kvällspromenad som jag kan rekommendera :-)
Symbolen på pinnen är den för pilgrimsleden som går från norra Värmland upp till Trondheim. Sveriges motsvarighet till Camino de Santiago. Inte alls lika mycket folk, och säkert mycket svårare att få övernattningar under. Men den finns, för den som är intresserad!


Nytt ställe i livet












Nu när jag har kommit till ett nytt ställe, märker jag hur van jag är vid speciella saker. Givetvis måste jag ha det hemtrevligt i övernattningslägenheten. Och lyckan blir stor när jag hittar en Coop, affären jag handlar mest i hemma. Saker och ting bör också fungera precis som tidigare, vilket är lite svårt :-)

Dagen idag börjar med strålande solsken så en utflykt blir det. Min lycka är just nu de kamrater som har kommit hit för att hälsa på mig, Marielle som följde med upp och A M som ska vara här en vecka. Blir en skön start för mig!


Skickar med några bilder som vi tog på vägen upp.

fredag 3 juni 2011

Hjältinnor







Hjältar och hjältinnor finns det gott om i livet. De får inte mycket uppmärksamhet, och vill kanske inte ha det. Men jag älskar dem för det de vågar göra.



Mötte en av de på vägen upp till Östersund igår, mitt på en riksväg ute i skogen. Helt oförhappandes fanns hon bara där, min cyklisthjältinna, Marie. Hon cyklar länge och mycket, är en vanlig mormor och jobbar i en mataffär.



Lycka till med alla seedningslopp inför Paris-Brest-Paris och ha en skönare resa där än för fyra somrar sen.